STEM-MASTERING

Wat houdt stem-masteren in?

Met stem mastering worden de verschillende subgroepen per track gemasterd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: drums/bas/instrumenten/vocalen. Stem mastering is de perfecte oplossing voor problematische mixen.

WAAR IS STEM MASTERING GESCHIKT VOOR?

Stem mastering kan een goede mix nog beter laten klinken. Door het aanleveren van verschillende subgroepen is er meer ruimte en flexibiliteit om de juiste sound te benaderen. Volumes kunnen onderling nog gebalanceerd worden. Compressie en equalizatie kan toegepast worden op een groep instrumenten zonder dat het ten koste gaat van andere instrument groepen.

Wat is stem-mastering voor mij?

Voor mij is stem-mastering meer dan alleen muziek release-ready maken. Het is het laatste toefje slagroom op de taart. Tracks krijgen een meer 3D sound en meer definitie. Meer punch en meer detail. Mastering door Headroom zorgt ervoor dat jouw nummers kunnen concurreren met de laatste hits binnen jouw genre. Waar deze nummers ook beluisterd worden. Op streaming-diensten, radio, festivals, in clubs, of bijvoorbeeld op CD of vinyl.

Wat doet stem-mastering?

– De sound wordt meer 3d met meer definitie
– Jouw track wordt luider en punchier
– Tracks worden helderder en krijgen meer balans
– De dynamiek wordt verbeterd
– Het stereo-beeld wordt verbeterd
– Losse tracks op een album gaan als 1 geheel klinken

Stem-mastering met resultaat

PROFESSIONELE RESULTATEN EN TEVREDENHEID WORDEN BEREIKT DOOR ONDER ANDERE:

– Versterking van de belangrijkste elementen en boodschap van jouw muziek
– Hoogwaardige sound die concurreert met de laatste trends binnen jouw genre
– Ervaren paar oren die weten hoe weten hoe jouw muziek moet klinken!
– Een combinatie van hoogwaardige analoge en digitale apparatuur
– Een persoonlijk advies en begeleiding per project
– Een uitgemeten akoestiek van de mastering studio

Veelgestelde vragen

Als je zelf niet helemaal tevreden bent over jouw eigen mix of wanneer je twijfelt aan de mix, dan is stem-mastering de beste optie. Als jij het gevoel hebt dat de sound in jouw mix nog niet “daar” is, dan is stem-mastering de juiste optie.

Als je zelf helemaal niet tevreden over een mix, of je komt er simpelweg niet uit qua techniek en/of vibe; dan is mixing inclusief mastering de juiste keuze. Door het volledig werken met losse sporen heb ik de ultieme vrijheid om een bepaalde sound neer te zetten. Meer sporen = meer vrijheid.

Tracks moeten idealiter in 16 of 24 bits .wav of .aiff files aangeleverd worden. 24 bit heeft de voorkeur. Exporteer jouw track in dezelfde bitrate als waarin je het hebt gemaakt. MP3’s kunnen eventueel ook gemasterd worden als de .wav of .aiff files niet meer voorhande zijn.

Haal van jouw master of stereo-bus/fader  sowieso alle limiters en compressoren er af. Voel je vrij om jouw eigen demo-master mee te sturen waar dit wel op zit. Over de loudness hoef jij je geen zorgen te maken, dat doe ik wel 😉

De loudness komt goed tijdens de mastering. Dit geldt voor stereo- en voor stem-mastering.

Bij stem-mastering wordt er gewerkt met maximaal 6 subgroepen. Ik krijg dan de mix toegestuurd in 6 aparte sporen. Een voorbeeld hiervan kan zijn bv. 1) drums 2) bas 3) percussie 4) synths 5) fx 6) vocalen. Op deze wijze heb ik veel meer vrijheid om een bepaalde sound neer te zetten ten op zichte van “normale” stereo-mastering. Met stem-mastering kan ik een track elke directie geven die gewenst is. Simpelweg omdat ik meer vrijheid heb, omdat er meerdere sporen zijn waar ik mee kan werken. Als een track bijvoorbeeld meer moet knallen qua drums, dan kan ik dit veel beter bewerkstelligen met stem-mastering.

 

Graag de te masteren groepen/sporen op te sturen in 16 of 24 bit .wav of .aiff.

Dat kan via WeTransfer naar james@headroomstudios.nl

Als je langskomt voor een sessie dan kun je de track vantevoren opsturen of op de dag zelf meenemen.

De gemiddelde omlooptijd voor 1 tot enkele tracks bedraagt 3 werkdagen. Voor albums en/of speciale wensen kun je altijd contact opnemen.

Dit is helaas niet mogelijk. Simpelweg omdat het daarvoor te druk is en het te veel werk is. Maar je hebt voldoende revisies om een sound naar tevredenheid te krijgen. En het komt altijd goed 😉

Soms heeft een track van een nieuwe klant een paar takes nodig. Wat ook echt niet erg is. Je kan het zien als elkaar leren kennen. Ik zie mastering als een organische samenwerking tussen engineer en artiest.

Dat kan zeker. Het tarief om een sessie bij te wonen is 55,- ex. BTW per uur.

Je hebt onbeperkt aanpassingen, simpelweg omdat een track vaak binnen een paar feedback-rondes naar wens is. Dit zit bij de prijs inbegrepen.

Dit is helaas niet gratis. Wil je een master van een andere mix met dezelfde master-settings dan kost dit 25,- ex. BTW. Lever je een andere mix aan en wil je andere settings dan geldt dit als een nieuwe master a 45,- ex. BTW.

Meer weten over stem-mastering?

Heb je een vraag over het laten masteren van jouw muziek? Of wil jij jouw track direct professioneel laten masteren? Klik dan nu op onderstaande knop of bel/app ons op +31650294562!

Testimonials

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.