FAQ

Veelgestelde vragen

Als je zelf tevreden bent over jouw eigen mix, dan moet je kiezen voor stereo-mastering.

Als je zelf niet helemaal tevreden bent over jouw eigen mix of wanneer je twijfelt aan de mix, dan is stem-mastering de beste optie. Als jij het gevoel hebt dat de sound in jouw mix nog niet “daar” is, dan is stem-mastering de juiste optie.

Als je zelf helemaal niet tevreden over een mix, of je komt er simpelweg niet uit qua techniek en/of vibe; dan is mixing inclusief mastering de juiste keuze. Door het volledig werken met losse sporen heb ik de ultieme vrijheid om een bepaalde sound neer te zetten. Meer sporen = meer vrijheid.

Tracks moeten idealiter in 16 of 24 bits .wav of .aiff files aangeleverd worden. 24 bit heeft de voorkeur. Exporteer jouw track in dezelfde bitrate als waarin je het hebt gemaakt. MP3’s kunnen eventueel ook gemasterd worden als de .wav of .aiff files niet meer voorhande zijn.

Haal van jouw master of stereo-bus/fader  sowieso alle limiters en compressoren er af. Voel je vrij om jouw eigen demo-master mee te sturen waar dit wel op zit. Over de loudness hoef jij je geen zorgen te maken, dat doe ik wel 😉

De loudness komt goed tijdens de mastering. Dit geldt voor stereo- en voor stem-mastering.

Bij stem-mastering wordt er gewerkt met maximaal 6 subgroepen. Ik krijg dan de mix toegestuurd in 6 aparte sporen. Een voorbeeld hiervan kan zijn bv. 1) drums 2) bas 3) percussie 4) synths 5) fx 6) vocalen. Op deze wijze heb ik veel meer vrijheid om een bepaalde sound neer te zetten ten op zichte van “normale” stereo-mastering. Met stem-mastering kan ik een track elke directie geven die gewenst is. Simpelweg omdat ik meer vrijheid heb, omdat er meerdere sporen zijn waar ik mee kan werken. Als een track bijvoorbeeld meer moet knallen qua drums, dan kan ik dit veel beter bewerkstelligen met stem-mastering.

 

Graag de te masteren groepen/sporen op te sturen in 16 of 24 bit .wav of .aiff.

In het geval van een mixing opdracht ontvang ik graag de sporen met en zonder creatief gebruikte effecten. Wat zijn creatief gebruikte effecten? Dit zijn effecten die essentieel zijn voor de productie. Dit kunnen bijvoorbeeld tuning-fx zijn, specifieke echo’s en/of bijvoorbeeld filtersweeps. Van je onderbuik uitgaan werkt hierbij vaak het beste. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen. Doordat ik dan beide sporen heb, kan ik snel schakelen.

Hou voor de zekerheid een headroom aan die tussen de -3 en -6dB zit. Dit betekent dat jouw track uitslaat tussen de 3 en 6 dB onder de 0. De meter van jouw stereo-bus zal dan dus niet tot de max uitslaan. Deze ruimte hebben mastering engineers nodig om hun werk degelijk te kunnen uitvoeren. Mocht je hier moeite mee hebben, geen problem. Het belangrijkste is dat de meter van de stereo-bus niet tot de 0 of daar boven uitslaat.

 

Luister ook goed naar het einde van de track. Zo nu en dan wordt een “tail” van een galm nog wel eens afgekapt. Dit zou zonde zijn! Luister daarom ook voordat je een track opstuurt alles nog eens na.

Je moet de mix-check zien als een service waarbij de groffe “fouten” gecheckt worden voordat een track gemasterd worden. Bijvoorbeeld vocalen zachter of luider, meer of minder sub in het laag, minder highs in hi-hats en vocals etc. 

Dat kan via WeTransfer naar james@headroomstudios.nl

Als je langskomt voor een sessie dan kun je de track vantevoren opsturen of op de dag zelf meenemen.

De gemiddelde omlooptijd voor 1 tot enkele tracks bedraagt 3 werkdagen. Voor albums en/of speciale wensen kun je altijd contact opnemen.

Dit is helaas niet mogelijk. Simpelweg omdat het daarvoor te druk is en het te veel werk is. Maar je hebt voldoende revisies om een sound naar tevredenheid te krijgen. En het komt altijd goed 😉

Soms heeft een track van een nieuwe klant een paar takes nodig. Wat ook echt niet erg is. Je kan het zien als elkaar leren kennen. Ik zie mastering als een organische samenwerking tussen engineer en artiest.

Dat kan zeker. Het tarief om een sessie bij te wonen is 55,- ex. BTW per uur.

Je hebt onbeperkt aanpassingen, simpelweg omdat een track vaak binnen een paar feedback-rondes naar wens is. Dit zit bij de prijs inbegrepen.

Dit is helaas niet gratis. Wil je een master van een andere mix met dezelfde master-settings dan kost dit 25,- ex. BTW. Lever je een andere mix aan en wil je andere settings dan geldt dit als een nieuwe master a 45,- ex. BTW.

Als een opdracht OK bevonden is, krijgt de klant een betaallink en/of een factuur.

Er kan eveneens met Paypal betaald worden.

Geen probleem! Alle tracks blijven op een back-up staan. Stuur mij een mailtje, en ik kan jouw track opzoeken. Dit kost niks extra’s.

Meer weten over mastering?

Heb je een vraag over het laten masteren van jouw muziek? Of wil jij jouw track direct professioneel laten masteren? Klik dan nu op onderstaande knop of bel/app ons op +31650294562!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.