ABOUT

About Headroom Mastering

De kapitein van het schip dat Headroom Mastering heet ben ik, James van Zunderd. Mijn geboorteplaats is de zuidelijke vestingstad Bergen op Zoom. Door de multiculturele smeltkroes die dit kleine stadje rijk is, kwam ik in aanraking met vele soorten muziek. Dit pallet aan genres zou later onmisbaar worden voor het uitoefenen van mijn huidig beroep:

Namelijk het muzikale kersje op de slagroom geven bij elk project wat ik krijg voorgeschoteld. Dit allemaal in mijn hoedanigheid als audio engineer / mastering engineer bij Headroom Mastering. Met een achtergrond als gecertificeerd audio engineer / mastering engineer en mijn nevenactiviteit als producer/ dj besloot ik 15 jaar geleden Headroom Mastering op te richten.

Na het afronden van het gymnasium wilde ik graag creatief bezig zijn en volgde een opleiding Grafisch Vormgeven. Tekenen was immers van jongs af aan mijn grote passie. Maar ondertussen sluimerde mijn grootste liefde ooit: Muziek.

In het ouderlijk huis werd ik van jongs af aan geconfronteerd met de meest uiteenlopende genres. Van blues, rock en soul, tot aan pop en hiphop. Dit laatste genre had het meeste aantrekkingskracht op mij. De eerste teksten en nummers werden geschreven en opgenomen. In het begin nog op beats van anderen, later op eigen instrumentaties.

In het produceren van muziek kon ik mijn ei immers beter kwijt dan in het schrijven van teksten. Rond deze tijd werden ook de eerste samplers en keyboards aangeschaft, en liep mijn studie vormgeven ten einde. Het scheppen van geluid had de liefde overgenomen van het scheppen van beeld.

Daarom zocht ik mijn heil in opleidingen als Multimedia Design, Audio Productie, en Music Management. In deze periode werden eveneens de eerste producties uitgebracht. Met het produceren raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de techniek achter het geluid en voilà! De roeping werd gevonden. Het zo goed mogelijk laten klinken van muziek. Of dit nu voor mij zelf was of voor anderen.

Voor mij persoonlijk is de ideale plaat een combinatie van kunst, technologie, creativiteit en ervaring. Mastering is voor mij zelf meer dan alleen knoppen draaien. In mijn ogen is het doel van de mastering engineer / audio engineer de sterkste elementen van een track te benadrukken. Uiteindelijk gaat het om de kern emotie van een nummer te versterken. Mastering zie ik dan ook als een passie, niet als werk.

 

DE STUDIO

Het belangrijkste element van een mastering studio is misschien wel een paar goed getrainde oren. De afgelopen jaren hebben ik veel ervaring mogen opdoen met verschillende projecten. Sessies gingen van jazz naar pop, en van klassiek naar hiphop en EDM. Eveneens heb ik werk gedaan voor indie en major label artiesten. Dit alles tezamen zorgde voor een schat aan ervaring.

Bovengenoemde ervaring zorgde er ook voor dat ik steeds een beter gevoel kreeg voor hetgeen wat verschillende klanten voor ogen hadden met hun project. Jazz en singer/songwriter hebben baat bij een zo groot mogelijke dynamiek. De finesse van elke aanslag per instrument speelt een grote rol bij de beleving van deze genres.

Dit in tegenstelling tot genres als house, techno, EDM, en hiphop. De nummers van deze stijlen moeten (vaak) pompen en klinken als een grote wall of sound. Daarom behandel ik elk project compleet anders. De uiteindelijke sound moet bepaald worden door de engineer en de artiest zelf. Voor mij is mastering dan ook een samenwerking tussen de artiest en engineer. Het is mijn taak om de visie van de artiest te vertalen naar de juiste sound. En deze sound is voor iedereen anders.

 

 

 

Meer weten over mastering?

Heb je een vraag over het laten masteren van jouw muziek? Of wil jij jouw track direct professioneel laten masteren? Klik dan nu op onderstaande knop of bel/app ons op +31650294562!

Testimonials

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.